Γαλλόφωνος Διαγωνισμός: Concours Inter-Universitaire de La Haye 2022

Ο γαλλόφωνος διαγωνισμός 2022 ολοκληρώθηκε. Ο Κωνσταντίνος και η Αικατερίνη που συμμετείχαν μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους:

Η συμμετοχή μου στον γαλλόφωνο διαγωνισμό «Concours Inter-Universitaire de Débat de La Haye 2022» ήταν μία πολύτιμη εμπειρία για ποικίλους λόγους.

Καταρχάς, αν και πάντα στην αρχή τα debates φαίνονται απαιτητικά, στην πραγματικότητα αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να εμβαθύνει κανείς τις γνώσεις του σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα τα οποία διαφορετικά δεν θα άγγιζε καν. Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό σε κάθε debate κρίνεται την τελευταία στιγμή στην τύχη η επιλογή της υπεράσπισης της θετικής ή αρνητικής πλευράς από την έκαστη ομάδα. Αυτό επιτρέπει την εκ των προτέρων σφαιρική εξέταση κάθε νέου θέματος προς συζήτηση, ενώ μπορεί έτσι στην πορεία να υιοθετήσουμε και μία διαφορετική προσωπική άποψη για κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο.

Βεβαίως, είναι μοναδική η δυνατότητα που δίνεται μέσω του διαγωνισμού να εκπροσωπήσει κανείς το Πάντειο Πανεπιστήμιο έναντι πανεπιστημίων από κάθε μεριά του κόσμου και έτσι μπορούν να εντοπιστούν ενδεχόμενες διαφορετικές χροιές στην οπτική που ποικίλλουν ανάλογα με την χώρα προέλευσης του καθενός. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η συμμετοχή στον διαγωνισμό θα βοηθήσει όποιον επιθυμεί να εξασκήσει και να βελτιώσει τη γνώση των γαλλικών του, κάτι που για εμένα σίγουρα ίσχυε. Ειδικά, δεδομένου ότι επέκειτο η περίοδος σπουδών μου στη Γαλλία μέσω του Erasmus, όλη η διαδικασία προετοιμασίας των debates και φυσικά η διεξαγωγή τους εμπλούτισε σημαντικά το λεξιλόγιό μου στη γλώσσα. Επομένως, συνιστώ σε οποιονδήποτε σκέφτεται να δηλώσει συμμετοχή να μην διστάσει καθόλου!'

Κωνσταντίνος Γκουμάκης, Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω, ευχαριστώντας το Πάντειο Πανεπιστήμιο που με επέλεξε να το εκπροσωπήσω στον απαιτητικό διεθνή διαγωνισμό «Concours Inter-Universitaire de Debat de La Haye 2022» (ο οποίος διεξήχθη για πρώτη φορά στη γαλλική γλώσσα). Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και το συνάδελφό μου, Κωνσταντίνο Γκουμάκη, για την άψογη συνεργασία που είχαμε και μας οδήγησε πολύ κοντά στον τελικό. 

Ένας βασικός λόγος συμμετοχής μου στο διαγωνισμό ήταν το να εκπροσωπήσω το Πανεπιστήμιό  μου και να αξιοποιήσω τις γνώσεις βάσει της επιχειρηματολογίας που χρειαζόταν, σε θέματα οικολογίας, οικονομίας και πολιτισμού. Ένας δεύτερος λόγος ήταν η αγάπη μου για τη γαλλική γλώσσα, η οποία προέρχεται από την πολυετή παραμονή μου στο Παρίσι και την ευχέρεια που μου δόθηκε λόγω αυτής στο να σταθώ επάξια στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Οι εμπειρίες που αποκόμισα από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό αφορούν στις πολύπλευρες πολιτισμικές γνώσεις πάνω στην κουλτούρα των αντιπάλων συμμετεχόντων χωρών. 

Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα για όποια/ον ενδιαφέρεται, να δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό και να το τολμήσει παρά τους κάποιους ενδοιασμούς που μπορεί να υπάρξουν λόγω επιπέδου γλωσσομάθειας – trust the progress. 

Αικατερίνη Πετρακάκη, Προπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου


 

 

Πρόσκληση για αίτημα συμμετοχής στο γαλλόφωνο διαγωνισμό

“Concours Inter-Universitaire de Débat de La Haye de la Présidence Francaise de l’ Union Européenne 2022″.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος φοιτητών με γνώση της Γαλλικής γλώσσας.  

Το Πανεπιστήμιο της Χάγης σε συνεργασία με το Ίδρυμα (Corax Foundation), με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στην EU, διοργανώνει φέτος ένα γαλλόφωνο δια-πανεπιστημιακό διαγωνισμό. Ο ιδρυτής του διαγωνισμού καθηγητής Aurelie Lorange καλεί φέτος και το Πάντειον Πανεπιστήμιο σε ένα διεθνή γαλλόφωνο διαγωνισμό(Concours Inter-Universitaire de Debat de la Haye) παράλληλα με τον Αγγλόφωνο Διαγωνισμό(The Hague Inter-University Debate Tournament”) που διενεργείται εδώ και πολλά χρόνια κάτω από την ίδια διεύθυνση.(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και το επισυναπτόμενο power point). Κάθε Πανεπιστήμιο θα εκπροσωπηθεί από μια ομάδα φοιτητών (minimum 2 και maximum 3). Πρόκειται για έναν διαγωνισμό μεταξύ πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που αφορούν πολιτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο , να αναπτύξουν ευγενή άμιλλα, καθώς και να έρθουν σε επαφή με προσωπικότητες (πρεσβευτές, ηγέτες επιχειρήσεων, ΜΚΟ), οι οποίοι θα κληθούν να συζητήσουν και να μιλήσουν με τους συμμετέχοντες φοιτητές σε παράλληλες εκδηλώσεις.

Η δια-πανεπιστημιακή συνεργασία δίνει τη δυνατότητα επαφής των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας με φοιτητές από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα εξωστρέφειας και συμμετοχής του Πανεπιστημίου σε ένα διεθνή διάλογο με ιδιαίτερες προοπτικές τόσο σε ενδο-πανεπιστημιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επαφών με τον ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο σε παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν το διαγωνιστικό μέρος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και από τους τρεις κύκλους σπουδών. Παρακαλούμε να στείλετε το αίτημά σας για συμμετοχή συνοδευόμενο από ένα βιογραφικό σημείωμα στη Γραμματεία της Αντιπρυτανείας Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών έως και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Admission hours

Department of International Relations & European Union

The admission in our Office for students, Professors and administrative staff will be

ONLY by appointment via e-mail: 

Η εξυπηρέτηση Φοιτητών/Φοιτητριών, Μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού

MONO κατόπιν ραντεβού στα e-mail: 

outgoing.erasmus@panteion.gr

incoming.erasmus@panteion.gr

international.exchange@panteion.gr

placement.erasmus@panteion.gr

dept_iro.erasmus@panteion.gr 

Find us!

136 Syngrou Av., Athens 176 71 Greece

Groundfloor of the New Building
of Panteion University of Social & Political Sciences