Erasmus στην Σαλαμάνκα της Ισπανίας: ευκαιρία πρωτόγνωρη και ωφέλιμη

Η εμπειρία μου ως φοιτητή του προγράμματος Erasmus στην Σαλαμάνκα της Ισπανίας ήταν μακράν η πιο ενδιαφέρουσα του ακαδημαϊκού μου κύκλου και αναμφίβολα από τις πιο σημαντικές της ζωής μου.

Η ευκαιρία που δίνεται στα άτομα να έρθουν σε επαφή επί καθημερινής βάσης με ένα νέο περιβάλλον, μακριά από τα μέλη της οικογένειάς τους, είναι πρωτόγνωρη- σίγουρα όμως ωφέλιμη- καθώς εξελίσσεται η κρίση, η σκέψη και η δράση τους σε αυτόν τον καινούργιο τόπο, αναπτύσσοντας έτσι σημαντικά την αυτοκριτική τους ικανότητα σε πολλά πεδία: Ως προς την επικοινωνία με τους ανθρώπους που γνωρίζουν, ως προς την αποδοτικότητά τους σε γραφειοκρατικό και ακαδημαϊκό επίπεδο με το πανεπιστήμιο υποδοχής και κυρίως ως προς τον ίδιο τους τον εαυτό, όσον αφορά στη συνολικότερη λειτουργία τους. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η ουσία του συγκεκριμένου προγράμματος (όχι απλώς το πλεονέκτημά του) γιατί ενυπάρχει σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα του φοιτητή ο οποίος έχει την δυνατότητα να εμπλουτίσει το πνεύμα του τόσο μέσω της διαμονής του στην πόλη που τον φιλοξενεί, όσο και με τα ταξίδια που λογικά θα έχει την δυνατότητα να κάνει σε κοντινούς ή μακρινότερους προορισμούς. Είναι γνωστό και λογικό πως το πρωτόγνωρο και εκ των πραγμάτων άγνωστο μας δημιουργεί το αίσθημα του φόβου και σκέψεις αμφιβολίας, σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ πως πραγματικά αξίζει τον κόπο οι επόμενοι φοιτητές να ζήσουν αυτή την εμπειρία στο έπακρο, κρατώντας τα όποια θετικά και αρνητικά συναισθήματα που τους γεννήθηκαν, με απώτερο στόχο να επιστρέψουν ωριμότεροι και πιο έμπειροι απ’ ότι έφυγαν, χωρίς πλέον να έχουν αμφιβολία για το αν θα δικαιωθούν ή όχι.

Ως προς το ακαδημαϊκό σκέλος, η λειτουργία του πανεπιστημίου υποδοχής είναι, κατά τη γνώμη μου, άρτια τόσο ως προς το οργανωτικό όσο και ως προς το ακαδημαϊκό σκέλος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι φιλοξενούμενοι φοιτητές διευρύνουν την πανεπιστημιακή τους εμπειρία καθώς τα μαθήματα που παρακολουθούν εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα σπουδών με πληθώρα επιλογών (στο αντικείμενο και στα ωράρια) ανά ακαδημαϊκό έτος σε όλα τα τμήματά του.

Οι εγκαταστάσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν βρίσκονται σε ένα μόνο σημείο της πόλης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είναι διασκορπισμένα και αποπροσανατολίζουν τον φοιτητή. Δημιουργούν έναν ενδιαφέροντα διαχωρισμό ως προς τον χαρακτήρα και τη αρχιτεκτονική δομή της πόλης, καθώς κάποια τμήματα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της (όπου υπάρχει και το πρώτο κτήριο του πανεπιστημίου χτισμένο στα τέλη του 12ου αιώνα, με πλέον αμιγώς τουριστική λειτουργία) και άλλα, τα νεώτερα, εγκατεστημένα στην πιο σύγχρονη πλευρά της, με μικρή χρονικά απόσταση από τα πρώτα.

Απαραίτητο για την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων είναι το γραφείο Erasmus το οποίο, κατά γενική ομολογία, έχει αποτελεσματική λειτουργία, όπως επίσης υποχρεωτική είναι η συνεργασία με τους υπεύθυνους των τμημάτων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι φοιτητές, ώστε να παραλάβουν τα έγγραφα με τις ημερομηνίες της διαμονής τους. 

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως, πάρα την συνολικότερη ομαλή εκπαιδευτική ροή κατά τη διάρκεια των εξαμήνων, οι καθηγητές (που κατά τα άλλα είναι πρόθυμοι να επιλύσουν απορίες) την περίοδο των εξετάσεων κρίνουν τους φιλοξενούμενους και γηγενείς φοιτητές με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, πρακτική που δυσκολεύει και αδικεί τους πρώτους, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν την ίδια ικανότητα κατανόησης των επιστημονικών αντικειμένων και αποτελεσματικότητας στις εξετάσεις.

Νικόλας Κ., Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

Admission hours

Department of International Relations & European Union

The admission in our Office for students, Professors and administrative staff will be

ONLY by appointment via e-mail: 

Η εξυπηρέτηση Φοιτητών/Φοιτητριών, Μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού

MONO κατόπιν ραντεβού στα e-mail: 

outgoing.erasmus@panteion.gr

incoming.erasmus@panteion.gr

international.exchange@panteion.gr

placement.erasmus@panteion.gr

dept_iro.erasmus@panteion.gr 

Find us!

136 Syngrou Av., Athens 176 71 Greece

Groundfloor of the New Building
of Panteion University of Social & Political Sciences