Συμπληρωματική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για κινητικότητα Φοιτητών/Φοιτητριών β’ και γ’ κύκλου σπουδών- Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων, μέσω του Προγράμματος Erasmus+ Δράση ΚΑ131 - Διεθνής Διάσταση στην Κλασσική Κινητικότητα προς χώρες μη συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα - Call 2023
ΣΧΕΔΙΟ: 2023-1-EL01-KA131-HED-000126158
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων: 10 Ιουλίου 2024
Το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Δράση ΚΑ131 - Διεθνής Διάσταση στην Κλασσική Κινητικότητα προς χώρες μη συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα, ανακοινώνει συμπληρωματική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Κινητικότητα για σπουδές μακροχρόνιας ή βραχυχρόνιας διάρκειας, φοιτητών/φοιτητριών β’ και γ’ κύκλου σπουδών/Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων όλων των Τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου, σε Πανεπιστήμια χωρών μη συνδεδεμένων με το Πρόγραμμα (Call 2023).
Αριθμός συμμετεχόντων: O μέγιστος αριθμός φοιτητών/φοιτητριών που δύνανται να μετακινηθούν με το πρόγραμμα Erasmus+ Διεθνής Διάσταση στην Κλασσική Κινητικότητα προς χώρες μη συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα, είναι πέντε (5).
Προϋπόθεση για την κινητικότητα των φοιτητών/φοιτητριών είναι η σύναψη Συμφωνίας Συνεργασίας και η υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας (Bilateral Agreement) μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου και του υποψηφίου Ιδρύματος Υποδοχής.
Ενδεικτικός κατάλογος συνεργαζομένων Ιδρυμάτων, παρατίθεται εδώ (αρχείο PDF).
Η μετακίνηση στο εξωτερικό μπορεί να είναι βραχυχρόνια, διάρκειας, από 5 έως 30 ημερών, ή μακροχρόνια, διάρκειας δύο (2) μηνών, και θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί υποχρεωτικά έως 31 Ιουλίου 2025.
Σε περίπτωση που ο/η μετακινούμενος/η επιθυμεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα από το ελάχιστο διάστημα που επιτρέπει η παρούσα προκήρυξη, μπορεί να το πράξει από ίδιους πόρους (zero grant).
Γενικές πληροφορίες για τη βραχυχρόνια κινητικότητα:
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μακροχρόνια δραστηριότητα κινητικότητας για σπουδές με φυσική παρουσία, για παράδειγμα, λόγω του κλάδου σπουδών τους ή επειδή έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βραχυχρόνια δραστηριότητα κινητικότητας με φυσική παρουσία συνδυάζοντάς την με υποχρεωτική εικονική συνιστώσα.
Για την καλύτερη κάλυψη των ποικίλων αναγκών μάθησης και κατάρτισης των υποψήφιων διδακτόρων και για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, οι υποψήφιοι διδάκτορες μπορούν να συμμετέχουν σε βραχυχρόνια κινητικότητα για σπουδές με φυσική παρουσία στο εξωτερικό. Ενθαρρύνεται η προσθήκη εικονικής συνιστώσας στην κινητικότητα με φυσική παρουσία, χωρίς να είναι υποχρεωτική.
Διαδικασία Συμμετοχής:
Η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα για την άνω κινητικότητα ορίζεται ως εξής:
Οι φοιτητές/φοιτήτριες-β’ και γ’ κύκλου σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια περίοδο σε ένα Πανεπιστήμιο της Χώρας Εταίρου του Προγράμματος, υποβάλλουν την Αίτηση μαζί με τα παρακάτω αναφερόμενα δικαιολογητικά στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
- Αντίγραφο του Πτυχίου προηγούμενου προγράμματος σπουδών (προπτυχιακό για τους μεταπτυχιακούς φοιτήτριες/ές ή μεταπτυχιακό για υποψήφιους/υποψήφιες διδάκτορες/διδακτόρισσες).
- Αντίγραφο* του ανώτερου επιπέδου πιστοποιητικού για κάθε ξένη γλώσσα (*όχι επικυρωμένα αντίγραφα- απλές φωτοτυπίες).
- Βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος Σπουδών του φοιτητή, εάν πληροί ή όχι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή στο Εrasmus+, και ότι δεν τελεί σε αναστολή σπουδών. Ενημερώνουμε πως εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια κατά τη φάση υποβολής της αίτησης, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούνται πριν την έναρξη της κινητικότητας. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας κάθε Τμήματος βρίσκονται εδώ.
- Βεβαίωση της τριμελούς Επιτροπής ή του επιβλέποντα καθηγητή στην οποία να αναγράφεται το θέμα της διατριβής.
- Βιογραφικό Σημείωμα στα ελληνικά και στα αγγλικά.
- Motivation Letter (Λόγοι συμμετοχής) στα ελληνικά. Ειδικά για τους υποψήφιους διδάκτορες θα πρέπει να προκύπτει ότι το πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσει ο φοιτητής θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής.
*Αντιστοιχία πτυχίων ξένων γλωσσών με επίπεδο γλωσσομάθειας
Ακολουθείται σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της μοριοδότησης, όπως έχει ορισθεί και ισχύει για όλους τους φοιτητές.
Μετά το πέρας της προθεσμίας Υποβολής των Αιτήσεων θα δημοσιευτεί ο σχετικός Πίνακας κατάταξης επιλεγέντων με σειρά προτεραιότητας με βάση τα παρακάτω κριτήρια επιλογής.
Σημείωση: Θα ληφθούν υπόψη μόνο εμπρόθεσμες αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση τα παρακάτω κριτήρια.
Διαδικασία επιλογής Φοιτητών/ Φοιτητριών β΄και γ’ κύκλου Σπουδών
Η επιλογή των φοιτητών/φοιτητριών, πραγματοποιείται με ευθύνη των ακαδημαϊκών Συντονιστών της Συμφωνίας/Συνεργασίας και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Προγραμμάτων Erasmus+, η οποία επικυρώνει τις ανωτέρω αποφάσεις, με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις και κριτήρια επιλεξιμότητας και κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η αμεροληψία της διαδικασίας επιλογής.
Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:
- Οι φοιτητές/φοιτήτριες θα πρέπει να είναι υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα ή να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, απάτριδες ή μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας
- Οι φοιτητές/φοιτήτριες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
- Θα πρέπει να κατέχουν τη φοιτητική ιδιότητα.
- Οι φοιτητές/φοιτήτριες που έχουν πραγματοποιήσει ξανά περίοδο Erasmus στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για Πρακτική Άσκηση μπορούν να μετακινηθούν, εφόσον το διάστημα αυτό είναι μικρότερο των 12 μηνών.
- Η κινητικότητα φοιτητών/φοιτητριών γ’ κύκλου μεταξύ Ιδρυμάτων πρέπει να βασίζεται σε διαπανεπιστημιακές συμφωνίες.(Σύμφωνα Συνεργασίας/MoU, Ειδικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας κα.)
Το Ίδρυμα αποστολής και το Ίδρυμα υποδοχής θα πρέπει στην συνέχεια να υπογράψουν συμφωνία κινητικότητας (Bilateral agreement).
Σύμφωνα με την ισχύουσες αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών Erasmus+, δίνεται προτεραιότητα στην επιλογή των υποψηφίων για κινητικότητα για σπουδές στους φοιτητές/φοιτήτριες, οι οποίοι προέρχονται από τα ακαδημαϊκά Τμήματα ή και Σχολές που υπέβαλαν την σχετική πρόταση συνεργασίας με το/τα Πανεπιστήμιο/α- εταίρους και επομένως τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι τα πλέον συναφή με αυτά των Ιδρυμάτων-εταίρων.
Φοιτητές/φοιτήτριες που ανήκουν στην κατηγορία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και ισοβαθμούν στη διαδικασία επιλογής με άλλους φοιτητές, θα προηγούνται στη διαδικασία επιλογής κατά προτεραιότητα.
(Για τον πλήρη κατάλογο των αναπηριών δείτε τον Νόμο υπ. Αριθ. 4186/2013 - ΦΕΚ 193/Τεύχος Α’/17.9.2013. Εκτός των ασθενειών που περιλαμβάνονται στο συνημμένο αρχείο, επιλέξιμοι για να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση είναι όλοι οι φοιτητές που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω από φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, βάσει της πρόσφατης γνωμάτευσης της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής που εδρεύει σε κάθε νομό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΥ https://www.iky.gr/el/atoma-me-eidikes-anagkes).
Χαμηλή προτεραιότητα για επιλογή συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
- Οι φοιτητές/φοιτήτριες με χώρα προέλευσης εκτός της Ελλάδας που αιτούνται μετακίνηση σε Ίδρυμα της χώρας προέλευσής τους
- Οι φοιτητές/φοιτήτριες που έχουν κάνει ήδη χρήση της κινητικότητας για σπουδές ή Πρακτική Άσκηση στον ίδιο κύκλο σπουδών.
- Οι φοιτητές/φοιτήτριες που έχουν παραιτηθεί από το Πρόγραμμα Erasmus, χωρίς να δηλώσουν συγκεκριμένο λόγο για αυτή τους την ενέργεια.
Η διαδικασία που ακολουθείται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για την επιλογή, είναι η ακόλουθη:
- Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγοριοποιεί τις αιτήσεις κατά ακαδημαϊκό συντονιστή με βάση την πρώτη επιλογή του/της υποψηφίου/ας και τις αποστέλλει στον αρμόδιο ακαδημαϊκό συντονιστή.
- Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Τμήματος τους υποψήφιους σε συνέντευξη για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον του ακαδημαϊκού συντονιστή.
- Ο αρμόδιος ακαδημαϊκός συντονιστής επιλέγει τους φοιτητές Erasmus με βάση την πρώτη επιλογή τους και προχωρεί σε δεύτερη φάση για τις άλλες επιλογές σε συνεργασία με τους συναδέλφους του ακαδημαϊκούς συντονιστές από άλλες διμερείς πανεπιστημιακές συμφωνίες Erasmus, εφόσον οι υποψήφιοι/ες πληρούν τα κριτήρια.
- Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνει στους αιτούντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Τμήματος τον κατάλογο επιλεγέντων.
- Τα σχετικά έντυπα για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας και τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα παρέχονται στον συμμετέχοντα μετά την επιλογή του από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πίνακας Χωρών μη συνδεδεμένων με το Πρόγραμμα Erasmus+
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως έχει προαναφερθεί, προϋπόθεση για την κινητικότητα των φοιτητών /φοιτητριών β΄ και γ’ κύκλου είναι η σύναψη Συμφωνίας Συνεργασίας και η υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας (Bilateral Agreement) με το υποψήφιο Ίδρυμα Υποδοχής, των χωρών που παρατίθενται στον πιο πάνω πίνακα.
Σύμφωνα με την ισχύουσες αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών Erasmus+, δίνεται προτεραιότητα στην επιλογή των υποψηφίων για κινητικότητα για σπουδές στους φοιτητές/φοιτήτριες, οι οποίοι προέρχονται από τα ακαδημαϊκά Τμήματα ή και Σχολές που υπέβαλαν την σχετική πρόταση συνεργασίας με το/τα Πανεπιστήμιο/α- εταίρους και επομένως τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι τα πλέον συναφή με αυτά των Ιδρυμάτων-εταίρων.
Βασικό ποσό μηνιαίας επιχορήγησης για μακροχρόνια κινητικότητα φοιτητών για σπουδές και πρακτική άσκηση προς και από τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα από τις Περιφέρειες 1 έως 12
Ποσά επιχορήγησης για Βραχυχρόνια Κινητικότητα Μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων για Σπουδές
1. Επιχορήγηση για την κάλυψη των ατομικών δαπανών
2. Επιχορήγηση για την κάλυψη των δαπανών ταξιδίου
Οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες και υποψήφιοι Διδάκτορες που προέρχονται από ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες δικαιούνται προσαύξηση 100,00 ευρώ και χρηματοδότηση για κάλυψη δαπανών ταξιδίου σύμφωνα με τον παρακάτω Πίνακα:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες οι συγκεντρωθείσες αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Προγραμμάτων Erasmus+. Ο αριθμός των επιλεγμένων προς μετακίνηση φοιτητών/φοιτητριών που θα μπορέσει να μετακινηθεί λαμβάνοντας χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος, εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό της εγκριθείσας επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Διάσταση και ακολουθεί τους όρους του Προγράμματος και του Ιδρύματός μας και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τους πέντε (5).
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις οι υποψήφιοι/ες φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Παντείου Πανεπιστημίου στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: