Γεια σε όλους! Είμαι η Κατερίνα κι εγώ η Νικόλ και μαζί θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε την πιο όμορφη και ξεχωριστή εμπειρία της ζωής μας! Την εμπειρία του Erasmus+. Γι αυτούς που δεν γνωρίζουν, το Erasmus+ είναι το Πρόγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πρακτική άσκηση σε άλλη χώρα. Είναι γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, ιδιαίτερα στο να βρεις κάτι πάνω στον τομέα σου, αλλά και πάλι κερδισμένος θα βγεις! Όπως συνέβη και στη δική μας περίπτωση! Ας μιλήσουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα.
Τα πρώτα βήματα και η διαδικασία της αίτησης.
Αυτή η ιδέα, προέκυψε μέσα από μια απογευματινή συζήτηση στον κήπο του Παντείου. Ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι και οι δύο αποζητάμε μια ξεχωριστή εμπειρία, που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας για πάντα. Ένα ταξίδι στη χώρα του flamenco, της sangria και της κιθάρας…. Την Ισπανία! Τότε ήταν απλά μια ιδέα, αλλά σήμερα είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα και για τις δυο μας.
Μόλις λοιπόν το πήραμε απόφαση, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να διευθετήσουμε, προκειμένου να κάνουμε το όνειρο του Erasmus πραγματικότητα, ήταν να περάσουμε τη Βιολογική Ψυχολογία, ένα από τα δυσκολότερα υποχρεωτικά μαθήματα του τμήματος της Ψυχολογίας. Σ΄αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να επισημάνουμε ότι όποιος ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα του Erasmus+ θα πρέπει να έχει περάσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα του Τμήματός του (δώστε τα όλα στην εξεταστική!). Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν να κάνουμε την αίτηση. Η αίτηση είναι κάτι πολύ εύκολο και απλό, αρκεί να έχεις διαβάσει τη σχετική ενημέρωση με τις ημερομηνίες κατάθεσης και τα σχετικά δικαιολογητικά που χρειάζεται να συγκεντρώσεις. Η δική μας περίπτωση είχε πολύ γέλιο και άγχος, διότι υποβάλαμε την αίτηση την τελευταία μέρα και χωρίς να έχουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είμαστε, σαν να λέμε, τρανταχτό παράδειγμα του ρητού “κάλλιο αργά παρά ποτέ”.
Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος υποβάλλει την αίτηση ξεκινά μια διαδικασία αναμονής, μέχρι να οριστεί η ημερομηνία συνέντευξης, αλλά παράλληλα και μια περίοδος αναζήτησης, καθώς θα πρέπει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να βρει τον φορέα πρακτικής άσκησης. Η διαδικασία της συνέντευξης δεν χρειάζεται να σας τρομάζει, διότι γίνεται από καθηγητές του Τμήματός σας, στα ελληνικά και είναι διάρκειας 5 – 6 λεπτών. Κατά τη γνώμη μας το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας είναι η εύρεση φορέα. Και αυτό γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να σε δεχτούν πάνω σ’ αυτό που σπουδάζεις. Είναι πιθανό να κάνεις κάτι διαφορετικό, όπως εμείς, που διδάσκαμε την ελληνική γλώσσα σε Ισπανόφωνους φοιτητές. Οπότε
μην απογοητευτείτε στα απανωτά "όχι" και μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας.
Σκεφτείτε πως εμείς βρήκαμε φορέα μετά από 2μιση μήνες, καθώς ψάχναμε από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η βοήθεια από το γραφείο του Erasmus είναι πολύτιμη, γι αυτό μη διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε. Πίσω στη δική μας ιστορία, όταν τελικά βρήκαμε το Πανεπιστήμιο που μας είχε δεχτεί χρειαζόταν μόνο να λάβουμε από αυτό το letter of acceptance, το οποίο είναι ένα σίγουρο χαρτί για να γίνει η αίτηση σου αποδεκτή. Ύστερα ήρθε και η απάντηση από το γραφείο Erasmus, η οποία ήταν θετική. Συγκεκριμένα όταν το μάθαμε ήμασταν και οι δύο μαζί στη βιβλιοθήκη της σχολής και θυμάμαι ότι ουρλιάζαμε και χοροπηδούσαμε από τη χαρά μας χωρίς να μας ενδιαφέρει τίποτα…
Η ζωή στη Μαδρίτη.
Θυμόμαστε, πως την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, σκεφτήκαμε "Τι κάνουμε εμείς εδώ; Πώς θα επιβιώσουμε;". Αλλά πιστέψτε μας πως όλες αυτές οι σκέψεις φεύγουν αυτόματα τη στιγμή που συνειδητοποιείς τη μοναδική ευκαιρία που σου δίνεται. Να ζήσεις για κάποιους μήνες σε μια χώρα του εξωτερικού, να γνωρίσεις από πολύ κοντά έναν ξένο πολιτισμό βιώνοντας καθημερινά την κουλτούρα του, τα ήθη και τα έθιμα του καθώς και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων του. Εμείς μείναμε στη Μαδρίτη για 3 μήνες και διδάσκαμε τη νεοελληνική γλώσσα σε Ισπανούς φοιτητές της φιλολογίας του Πανεπιστημίου Complutense de Madrid. Είχαμε μαθήματα κάθε εβδομάδα από δυο ημέρες και συνολικά 4 ώρες. Παράλληλα προκειμένου να συμπληρώσουμε τις ώρες Πρακτικής Άσκησης παρακολουθούσαμε μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η δίψα και η αγάπη μαθητών και καθηγητών να μάθουν τα πάντα για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε να μιλήσουμε πολύ την ισπανική γλώσσα, διότι συνεννοούμασταν σε μεγάλο βαθμό στα ελληνικά! Ήμασταν πολύ τυχερές στο κομμάτι της γλώσσας και του πανεπιστημίου γενικότερα.
Όσον αναφορά, την καθημερινή μας ζωή θα έλεγα πως δεν δυσκολευτήκαμε πολύ να ενσωματωθούμε στον ισπανικό τρόπο ζωής, καθώς οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Στο μόνο πράγμα που δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα ήταν η αναζήτηση κατοικίας. Δυστυχώς στο εξωτερικό και ειδικά στις πρωτεύουσες, όπως τη Μαδρίτη, τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά. Γι αυτό το λόγο, από την εμπειρία μας προτείνουμε να ψάχνετε σπίτι από κοντά και όχι από το internet, καθώς υπάρχει η πιθανότητα εξαπάτησης. Επιπλέον, ένα πολύ καλό tip για τη διευκόλυνσή σας είναι να γίνεται μέλη σε σελίδες "ερασμιτών" στο Facebook ή να έρθετε σε επαφή με παλαιότερους φοιτητές που έκαναν κάτι αντίστοιχο. Εμείς, από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επαφή με Έλληνες της Μαδρίτης οι οποίοι μας βοήθησαν όχι μονό με χρήσιμες πληροφορίες για την γενικότερη διαβίωση αλλά και σε μεγάλο βαθμό με την κοινωνικοποίησή μας.
Όμως, το σημαντικότερο από την όλη εμπειρία μας είναι ότι γνωρίσαμε πολύ αξιόλογα άτομα μέσα από τα οποία μάθαμε ότι ούτε η γλώσσα, ούτε η χώρα και η προέλευση του καθενός παίζουν καταλυτικό ρόλο. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι στιγμές και οι εμπειρίες που μας φέρνουν πιο κοντά, τα συναισθήματα που γεννιούνται και η ελπίδα ότι κάποια ημέρα θα τους ξανασυναντήσεις όλους.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να παλεύουμε για τα όνειρά μας, και ειδικά γι αυτά που μας βελτιώνουν σαν οντότητες.
Γιατί μέσα από την εμπειρία του Erasmus+ έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου εξερευνώντας παράλληλα τα όριά σου.
Γι αυτό μη φοβάστε και ΖΗΣΤΕ το!! Είναι απλά μια απόφαση!