Erasmus+ στην Πάντοβα της Ιταλίας

Νομίζω πάντα ήθελα να περάσω ένα εξάμηνο των σπουδών μου στο εξωτερικό, χωρίς να έχω σκεφτεί ακριβώς τι θα είναι αυτό που περιμένω να αποκομίσω. Ήθελα όμως πάρα πολύ να πάω. Την Πάντοβα δεν τη γνώριζα προτού δω τη λίστα με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της σχολής μου για Erasmus+. Όμως πληρούσε τα κριτήρια που ήθελα για το εξάμηνο αυτό: Δεν ήταν πρωτεύουσα χώρας, είχε πολλούς φοιτητές … και ήταν στην Ιταλία!

Μετά τη διαδικασία αίτησης και οργάνωσης που απαιτείται (δεν είναι δύσκολη, απαιτεί όμως συνέπεια σε ό,τι μας ζητείται), βρέθηκα να ταξιδεύω, με περισσότερα πράγματα από όσα πραγματικά χρειαζόμουν, στις 26/9/2017 για την πόλη που θα δημιουργούσα ένα ακόμη σπίτι, και μερικές από την ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου.

Το Erasmus+ δεν είναι εξ’ ορισμού τέλειο, έχω δει και ανθρώπους να μην περνάνε καλά. Σημασία έχει τους μήνες που βρίσκεσαι στην πόλη των σπουδών σου, να ζήσεις όπως σε κάνει χαρούμενο:

Να γνωρίσεις νέους ανθρώπους κάποιοι από τους οποίους θα γίνουν φίλοι σου για μια ζωή, να μάθεις να μιλάς μια ξένη γλώσσα και να δεις πώς λειτουργεί  ένα ξένο Πανεπιστήμιο.

Το Erasmus+ είναι ταυτόχρονα, η πενταήμερη εκδρομή με το σχολείο σου και

η εντονότερη περίοδος ωρίμανσης τους χαρακτήρα σου. Τουλάχιστον για εμένα.

Σε ό,τι αφορά στην Πάντοβα, βρέθηκα πιστεύω στην ωραιότερη πόλη της Ιταλίας (όσο αντικειμενική μπορώ να είμαι!), με το πιο απαιτητικό, αλλά και ενδιαφέρον πανεπιστημιακό πρόγραμμα που θα μπορούσα να έχω και γνώρισα μερικούς από τους καλύτερους φίλους από Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ην. Βασίλειο, Ελλάδα και αλλού. Είχα μετά από πολλά χρόνια δικό μου ποδήλατο για τις μετακινήσεις και η μόνη μας έγνοια ήταν σε πιο χωριό και πόλη θα πηγαίναμε το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Εύχομαι σε όσους σκέφτονται να δηλώσουν για Erasmus+, να το κάνουν και να ζήσουν όσο πιο όμορφα γίνεται. Και σε όσους θέλουν να δηλώσουν για την Πάντοβα, να προσέχουν τις γραμμές του τραμ, γιατί είναι πολύ εύκολο να πέσεις με το ποδήλατο! Όλα τα άλλα θα τα ανακαλύψετε και μόνοι σας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθεια, πριν, μετά και κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην κ. Άννα Πατεράκη, για την άμεση ανταπόκριση σε ό,τι προέκυπτε, κάνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο πιο απλές και κατανοητές γίνεται.

Αριστέα Μ. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Πάντοβα, Ιταλία

Admission hours

Department of International Relations & European Union

The admission in our Office for students, Professors and administrative staff will be

ONLY by appointment via e-mail: 

Η εξυπηρέτηση Φοιτητών/Φοιτητριών, Μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού

MONO κατόπιν ραντεβού στα e-mail: 

outgoing.erasmus@panteion.gr

incoming.erasmus@panteion.gr

international.exchange@panteion.gr

placement.erasmus@panteion.gr

dept_iro.erasmus@panteion.gr 

Find us!

136 Syngrou Av., Athens 176 71 Greece

Groundfloor of the New Building
of Panteion University of Social & Political Sciences