Erasmus is the best gift you can ever give yourself (Studies in Maribor, Slovenia)

Η επιλογή να πραγματοποιήσω το Erasmus στο τέλος του ακαδημαϊκού κύκλου μου, ήταν ο καλύτερος τρόπος να κλείσει αυτός ο κύκλος.

Το Erasmus ήταν κάτι που ήθελα  πριν ακόμα περάσω στο Πανεπιστήμιο. Ήταν ένας από τους βασικούς μου στόχους. Στο τρίτο έτος των σπουδών μου αποφάσισα να ετοιμάσω τα χαρτιά μου για να ζήσω την εμπειρία Erasmus ωστόσο για διάφορους λόγους το ακύρωσα.

Ένα χρόνο αργότερα ξανά έκανα τα χαρτιά μου αποφασισμένος να ξεπεράσω όσες δυσκολίες παρουσιαστούν μπροστά μου, με σκοπό να ζήσω αυτό που περίμενα τόσα χρόνια.

Η διαφορά είναι ότι είχα τελειώσει με όλα τα μαθήματα μου και δεν χρωστούσα κανένα. Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο όπως οι περισσότεροι νομίζουν δήλωσα 3 μαθήματα από το Πανεπιστήμιο υποδοχής και αναγνωρίστηκαν κανονικά σαν ΜΕΤ. Αυτά τα διαδικαστικά ίσως είναι λίγο βαρετά όταν μιλάμε για εμπειρία Erasmus αλλά τα αναφέρω για να δώσω κίνητρο σε παιδιά που είναι σε μεγαλύτερο έτος να πραγματοποιήσουν το δικό τους Erasmus γιατί ποτέ δεν είναι αργά.

Στο κυρίως θέμα τώρα. Η Σλοβενία είναι μια μικρή χώρα που πραγματικά έχει τα πάντα. Διαθέτει πολλά μέρη να εξερευνήσεις. Διαθέτει ένα υπέροχο φυσικό τοπίο , το οποίο είναι μαγευτικό οποία εποχή και αν το δεις. Επίσης η γεωγραφική της θέση διευκόλυνε το να πραγματοποιήσω πολλά και οικονομικά ταξίδια είτε με πούλμαν, είτε νοικιάζοντας αμάξι μαζί με φίλους. Επίσης το Μάριμπορ είναι μόλις 2 ώρες από το αεροδρόμιο της Βιέννης από το οποίο κανείς μπορεί να βρει φθηνές πτήσεις προς όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα κατάφερα να ταξιδέψω σε 9 χώρες και πάνω από 30 πόλεις. 

Το σημαντικότερο ωστόσο, που μου πρόσφερε η εμπειρία του Erasmus, είναι ότι είχα την δυνατότητα να έρθω σε επαφή και να γνωρίσω άτομα από ολόκληρο τον πλανήτη.

Γνώρισα άτομα από την Αρούμπα μέχρι την Κίνα. Αυτή η αλληλεπίδραση για μένα ήταν πολύ σημαντική. Με βοήθησε να δω πράγματα με διαφορετική οπτική , να συζητήσω και να μάθω για την δίκη τους κουλτούρα και να εντοπίσω κοινά αλλά και διαφορετικά σημεία μεταξύ μας. 

 

Μετά από όλη αυτή την εμπειρία θεωρώ πως άλλαξα προς το καλύτερο σαν άνθρωπος. Το Erasmus είναι κάτι που θα έχω για πάντα μέσα μου. Είναι υπέροχο όταν έρθει το τέλος του εξαμήνου του Erasmus να έχεις φίλους που τους περιμένεις να σε επισκεφθούν ή να τους επισκεφτείς ή γενικότερα να ταξιδέψεις για να συναντηθείτε κάπου . Όλα αυτά είναι που κάνουν το Erasmus το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σου και μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις και να θυμάσαι για πάντα. 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Άννα Πατεράκη που έκανε εύκολες όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του Erasmus. Ήταν πάντα εκεί να απαντήσει σε κάθε ερώτηση μου.

Τέλης Μ.  Κοινωνική Ανθρωπολογία, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

 

Επιστροφή στην σελίδα: Ιστορίες επιτυχίας εξερχομένων για σπουδές σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια

Admission hours

Department of International Relations & European Union

The admission in our Office for students, Professors and administrative staff will be

ONLY by appointment via e-mail: 

Η εξυπηρέτηση Φοιτητών/Φοιτητριών, Μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού

MONO κατόπιν ραντεβού στα e-mail: 

outgoing.erasmus@panteion.gr

incoming.erasmus@panteion.gr

international.exchange@panteion.gr

placement.erasmus@panteion.gr

dept_iro.erasmus@panteion.gr 

Find us!

136 Syngrou Av., Athens 176 71 Greece

Groundfloor of the New Building
of Panteion University of Social & Political Sciences